Gentlemannens 10 klassiska drinkar


Att kunna blanda några klassiska drinkar är definitivt ett sätt för en nutida modern gentleman att visa sin kunskap om gentlemannens historia och stil. Här är en lista över 10 ikoniska drinkar som en modern gentleman skulle kunna blanda:

Martini

Först ut är Martini som är en klassisk och enkel cocktail som symboliserar elegans och stil. Den kan göras med gin eller vodka beroende på smak och personligt tycke den serveras med en oliv eller en bit citronskal.

Var och när den ursprungliga Marinin härstammar från är omdiskuterat men den vi avnjuter nu har fått sitt namn efter Martini & Rossi-vermouthen. Den moderna Martinin utvecklades under tidigt 1900-tal och blev omgående en symbol för sofistikering och stil. Den dyker regelbundet upp i både böcker och film som en ikonisk dryck för gentlemen och kvinnor i alla tider.

Så här gör du:
För att blanda en klassisk Martini, börja med att kyla glas genom att fylla det med isvatten. I en shaker, kombinera 7,5 cl gin eller vodka med 1,5 cl torr vermouth. Fyll shakern med is och rör om försiktigt i cirklar i cirka 30 sekunder för att kyla och späd ut drycken något. Slå ut isvattnet från glaset och sila sedan den blandade vätskan i det kylda glaset. För en oliv-Martini, tillsätt en oliv som garnering. För en twist-Martini, kläm en bit citronskal över drycken och lägg sedan skalet i glaset som garnering.

När vi ändå är inne på Martini så är det passande att nämna några ord om Dry Martini och skillnaden mellan de två så att inga genanta misstag begås.

En “Dry Martini” är en variant av den klassiska Martini-cocktailen som beskrevs ovan. Skillnaden ligger i proportionen av vermouth i förhållande till gin. I en Dry Martini används enbart en liten mängd torr vermouth, vilket resulterar i en cocktail som är “torrare” i smaken med betydligt tydligare dominans av gin. Vissa varianter av Dry Martini involverar faktiskt bara att “titta” på flaskan med vermouth, vilket innebär att du fuktar glaset med vermouth för att sedan hälla ut den innan du fyller på med gin, allt bara för att ge en svag ton av vermouthens doft.

Old Fashioned

På andra plats kommer Old Fashioned som är en av de äldsta cocktailarna som innehåller bourbon, sockerbit, bitter och en bit apelsinzest.

Old Fashioned anses vara en av de äldsta cocktailarna som finns och dateras så långt tillbaka som till 1800-talet. När cocktailen kom till så bestod den av 4 delar, socker, vatten, bitter och någon form av sprit precis som Old Fashioned. Drinken är en hyllning till de tidigaste dagarna av cocktails och representerar en tid då en gentleman beställde sin dryck utan krångel.

Så här gör du:
För att blanda en Old Fashioned, börja med att muddla en sockerbit och några stänk angostura bitters i en whiskyglas. Tillsätt sedan is och slå på 7,5 cl bourbon. Rör om försiktigt och garnera med en bit apelsinzest, som är den yttre delen av skalet utan den vita delen under, eller ett körsbär.

När man muddlar en sockerbit i en cocktail, som t.ex. Old Fashioned, lägger du sockerbiten i botten av glaset och använder muddlern (en liten stav) för att pressa och blanda den med andra ingredienser som bitter och eventuellt citruszest. Detta löser upp sockret och smaksätter drycken med smakerna som frigörs från de övriga ingredienserna.

Manhattan

På tredje plats hittar vi Manhattan som är en sofistikerad drink som består av rye whiskey, söt vermouth och angostura bitters, drinken garneras vanligen med körsbär.

Det sägs att Manhattan har sitt ursprung från 1870-talet på Manhattan Club i New York City. Den var klubbmedlemmarnas favorit och spred sig snabbt över hela landet. Sofistikerade smaker och associationen med New Yorks kulturella centrum gör den till en symbol för urbant raffinemang och därmed något den moderna gentlemannen bör ha kännedom om.

Så här gör du:
För att blanda en Manhattan behöver du en shaker och is. Börja med att hälla 6 cl rye whiskey, 3 cl söt vermouth och några stänk angostura bitters i en shaker med is. Rör om väl och sila sedan drinken i ett kylt martini- eller cocktailglas avsluta med att garnera med ett körsbär.

Negroni

På fjärde plats har vi en italienare som är baserad på gin, Campari och söt vermouth.

Negronin uppstod i Italien under tidigt 1900-tal när greve Camillo Negroni bad om att få sin Americano-cocktail (bestående av Campari, söt vermouth och soda) förstärkt med gin istället för sodavatten. Resultatet talar för sig själv, en balanserad och komplex drink som har blivit en favorit bland cocktailälskare över hela världen.

Så här gör du:
Negroni är en enkel drink, kombinera lika delar gin, Campari och söt vermouth (vanligtvis 3 cl av varje) i en shaker med is. Rör om väl och sila sedan i ett rocksglas med is. Garnera med en apelsinskiva eller apelsinzest för att balansera de bittra och söta smakerna i drinken. Rocksglas är en förkortning av on-the-rocks-glas dvs ett glas som är stort nog att servera en drink med is.

I en klassisk Negroni används London Dry Gin som är en torr gin med kraftig smak av enbär.

Daiquiri

På femte plats hittar vi drinken som serveras på alla strandbarer runt om i världen, Daiquiri! En enkel, men elegant drink med vit rom, färskpressad limejuice och en liten skvätt enkel sockerlag.

Daiquirin härstammar från Kuba och är namngiven efter en gruvstad där amerikanska gruvarbetare tog sin drinkpaus. Legenden säger att den första versionen av drinken skapades när gruvarbetaren Jennings Cox blandade rom, lime och socker i en enkel cocktail för att släcka sin törst. Daiquirin blev senare populär när den introducerades internationellt under början av 1900-talet och har sedan dess varit en symbol för avkoppling och njutning.

Så här gör du:
För att blanda en klassisk Daiquiri blandar du 6 cl vit rom, 3 cl färskpressad limejuice och 2 cl enkel sockerlag i en shaker med is. Skaka ordentligt och sila sedan i ett kyld cocktailglas. På många semesterorter serveras drinken i ett glas fyllt med is slush vilket är ett perfekt sätt att både släcka törsten och kyla ner sig.

För att göra en enkel sockerlag värmer du upp lika volymdelar vatten och socker på spisen och rör runt tills sockret löst sig. Låt svalna och spara i en burk/flaska med tätslutande lock i kylen upp till en månad.

Margarita

Margarita är en fräsch cocktail gjord med tequila, färskpressad limejuice och apelsinlikör, oftast serverad med salt på glasets kant, en drink väl värd plats sex på vår lista.

Margaritan har flera påstådda ursprung, men den mest populära historien är att den skapades på 1930-talet i Tijuana, Mexiko, av bartenderen Carlos “Danny” Herrera. Då en av hans kunder, Marjorie King, bad om en drink som var saltad på kanten och innehöll tequila istället för det starka smittkoppsvaccin hon var allergisk mot. Resultatet blev Margaritan, som snabbt blev en ikonisk cocktail inom gränsregionen och sedan globalt.

Så här gör du:
För att blanda en Margarita kombinerar du 6 cl tequila, 3 cl färskpressad limejuice och 2 cl apelsinlikör (t.ex. Triple Sec) i en shaker med is. Skaka ordentligt och sila sedan i ett saltat glas med färsk is. Garnera drinken med en limeklyfta.

Whiskey Sour

Whiskey Sour är som namnet antyder en syrlig drink baserad på whiskey med färskpressad citronjuice och sockerlag. Drinken som pryder sjunde plats går tillbaka till 1800-talet och är en av de äldsta syrliga cocktailarna. Dess enkla sammansättning av whiskey, citron och socker skapade en balanserad smakprofil som snabbt blev populär. Drinken har överlevt tidens gång och förblir en favorit bland whiskyentusiaster över hela världen och bör därför finnas i var gentlemans arsenal.

Så här gör du:
För att blanda en Whiskey Sour kombinerar du 6 cl bourbon, 2 cl färskpressad citronjuice och 2 cl enkel sockerlag i en shaker med is. Skaka ordentligt och sila sedan i ett kylt rocksglas med is. Garnera med ett körsbär eller apelsinskiva.

Sazerac

På åttonde plats hittar vi den klassiska New Orleans-drinken Sazerac som kombinerar rye whiskey, socker, Peychaud’s Bitters och absint.

Sazerac som är en av de äldsta kända cocktailarna härrör från New Orleans på 1800-talet. Den anses av många vara den första riktiga cocktailen och började som en blandning av cognac och bitter från apotekaren Antoine Peychaud. Drinken har en unik historia och är en symbol för den kulturella mångfalden och rikedomen i New Orleans.

Så här gör du:
För att blanda en Sazerac, börja med att kyla ett glas genom att fylla det med isvatten. I ett separat glas, muddlar du en sockerbit med några stänk Peychaud’s Bitters. Tillsätt sedan 7,5 cl rye whiskey och några isbitar. Ös ut isvattnet från det kylda glaset och skölj det med några droppar absint och fyll på med drinken. Pressa lite citronzest över drycken och lägg sedan zesten i glaset som garnering.

Gin and Tonic

Gin och Tonic på nionde plats är en, enkel, men elegant drink med gin och tonicvatten som har sitt ursprung i kolonialtiden när brittiska kolonister i Indien använde kinin, en substans som finns i tonicvatten, som ett medel mot malaria. För att göra kininet mer drickbart blandade de det med gin och citrus. Därav föddes Gin and Tonic som en uppfriskande och medicinsk drink. Idag är den en klassiker och en av de mest älskade ginbaserade drinkarna.

Så här gör du:
För att blanda en Gin and Tonic, fyll ett highballglas med is, tillsätt 6 cl gin och toppa med tonicvatten. Rör försiktigt och garnera med en skiva lime eller citron.

Sidecar

Sist men absolut inte minst hittar vi den förföriska drinken Sidecar som innehåller cognac, apelsinlikör och färskpressad citronjuice.

Sidecars ursprung är något oklart, men den tros ha sitt ursprung i Frankrike eller England under tidigt 1900-tal. Namnet kommer från motorcykelns sidovagn, vilket var populärt bland officerare under första världskriget. Drinken kombinerar elegansen hos cognac med den fräscha smaken av citrus och är en stående favorit bland cocktailkännare.

Så här gör du:
För att blanda en Sidecar, börja med att fukta kanten på ett cocktailglas och doppa den i socker för att skapa en sockerkant. I en shaker, kombinera 6 cl cognac, 2 cl apelsinlikör och 2 cl färskpressad citronjuice med is. Skaka ordentligt och sila sedan i det förberedda glaset.

Lämna ett svar