Våra dofter

När man talar om dofter och uppdelningen i top, hjärta och bas, syftar man på de olika noterna eller komponenterna i en doft som påverkar dess karaktär och hur den utvecklas över tid på huden.

Topnoter: Det är de första doftnoterna som du känner när du applicerar en parfym eller doft. De är vanligtvis lätta och fräscha och ger det första intrycket av doften. Topnoter är snabba att försvinna, vanligtvis inom de första 15 minuterna. De hjälper till att locka och locka dig till doften.

Hjärtnoter: Hjärtnoterna är doftkomponenterna som blir mer framträdande när topnoterna avtar. De utgör doftens hjärta och karaktär. Dessa noter varar längre än topnoterna och är vad du känner medan doften utvecklas över tid. De ger doften dess signatur och personlighet.

Basnoter: Basnoterna är de sista doftkomponenterna som blir märkbara när doften har satt sig på huden under en längre tid. De är djupare och mer stabila än de tidigare noterna och ger doften dess långvariga och avslutande intryck. Basnoter är vad som gör att en doft sitter kvar på huden i flera timmar.

Konceptet med top, hjärta och bas används ofta inom parfymindustrin för att beskriva hur en doft utvecklas över tid och för att hjälpa till att förstå doftens olika nyanser.

Gentlemen of Sweden använder primärt två doftprofiler, Oud Woody och Ocean Breeze and pine.

Doftprofilen Oud Woody som vi använder i samtliga produkter utom i vår Firm Hold Paste kan beskrivas såhär:

Top: Peppar, kardemumma ocholibanum.

Hjärta: Guaiac, aquilaria, saffran

Bas: Läder, ambergris, citrus

Aquilaria/Oud: Oud är en central komponent i denna doftprofil. Det är en olja som utvinns från träet av agarträdet och har en karakteristisk och komplex doft. Oudnoter kan vara rökiga, läderaktiga, och ibland har de en lätt sötma. Det ger en mystisk och förförisk dimension till doften.

Träiga noter: Eftersom det är en “woody” doft kan du förvänta dig starka träiga noter som cederträ, sandelträ eller patchouli. Dessa noter ger en djup och jordig karaktär till doften.

Andra kompletterande noter: “Oud Woody” dofter innehåller andra kompletterande kryddiga noter som svartpeppar och kardemumma för att ge lite kryddighet och andra blommiga noter som ambergris och cistus för att mjuka upp doften.

Olibanum, mer känt som franmyrra eller rökelse, är en aromatisk kåda som utvinns från trädet Boswellia. Det har använts i årtusenden för olika ändamål, inklusive andliga och ceremoniella bruk. Olibanum har en karakteristisk doft och bränns ofta som rökelse i religiösa ceremonier, meditation eller bara för att skapa en trevlig atmosfär.

Guaiac, är en träolja som utvinns från att ångdestilera barken från Guaiacum-trädet. Guaiac ger en kraftig rökig doft.

Aquilaria är trädet som oud eller aloeswood utvinns från. Det är en mycket eftertraktad aromatisk kåda som är känd för sin rika och komplexa doftprofil. Oudnoter kan vara rökiga, läderaktiga, och ibland har de även en lätt sötma. Det ger en mystisk och förförisk dimension till doften.

Den speciella egenskapen hos oud eller agarwood är att kådan som används bildas som svar på infektion eller skada på trädet. Trädet producerar kådan som en försvarsmekanism och det kådan blir med tiden impregnerad med en rik och unik doft.

Ambergris som kommer från latinets ambra grisea, grå ambra, är ett ämne som är känt för sin mjuka, sötaktigta och träliknande doft. Det används också som en fixativ för att förlänga doftens hållbarhet då Ambergris har en unik egenskap att förbättra och stabilisera dofter. Ambergris mörka historia var att det tidigare kom från från spermavalen tarmar och bestod av kolestrol, oljor, bensoesyra och andra ämnen som gav dess speciella egenskaper och doft.
Så är det inte längre då Ambergris numera framställs syntetiskt till kosmetik och parfymindustrin.

Cistus är en eterisk olja som utvinns från blommorna och bladen av Cistus-växterna. Ett av de mest kända arterna inom Cistus-släktet är Cistus ladanifer, även känd som gumrockros. Det är en buske som är infödd i Medelhavsregionen och har karakteristiska rosa eller vita blommor. Det har en karakteristisk och intensiv doft som upplevs som söt, torr och varm. Som en liten sidnot så anser även Cistus-olja öka elasticiteten i huden.

Ocean breeze and pine hittar du i vår Firm Hold Paste är vår andra doftprofil. Den försöker återskapa doften av havsbris och tallskog beskrivas såhär:

Top: Grönt, pinje/eukalyptus

Hjärta: Kummin, mint, marin och pinje

Bas: Trä, balsamgran, aromatic

Ocean breeze and pine som är vår andra doftprofil som försöker återskapa doften av havsbris och tallskog. När vi sluter ögonen och känner doften vandrar tankarna mot

Ocean Breeze (Havsbris): Doften börjar med en fräsch och uppfriskande känsla, liknande den du kan uppleva vid havet. Det kan inkludera noter av salt och havsluft, som ger en ren och luftig känsla.

Pine (Tall): Tallnoter ger doften en träig och kryddig karaktär vilket ger en viss värme och en förening med naturen.

Citrusnoter: För att höja fräschheten hittar du även citrusnoter som citron och lime. Detta ger en extra dimension av klarhet och renhet till doften.

Ocean breeze and pine är en uppfriskande doftprofil som försöker fånga doften av havsbris i kombination med den träiga och kryddiga tonen av tallskog. Denna doft är ofta förknippad med friskhet, natur och kustnära atmosfärer.

Green” som en topnot inom parfym refererar oftast till doftnoter som är fräscha, naturliga och gröna i sin karaktär. Dessa noter kan vara inspirerade av dofter från växter, löv, gräs och andra gröna element. De ger vanligtvis en känsla av fräschör och naturlighet till parfymen.

Exempel på “green” topnoter kan inkludera dofter som:

  1. Gräs: En doft som liknar nyklippt gräs eller gröna löv.
  2. Citrus: Citrusfrukter som citron, lime och bergamott ger en fräsch och syrlig ton.
  3. Mint: Mintiga noter ger en kylig och uppfriskande känsla.
  4. Blad: Doften av gröna blad, som basilika eller nässlor, kan också användas.
  5. Äpple: En fräsch doft av äpple kan ge en “green” känsla.

aromatic: Denna doftkategori är känd för att ha en stark och intensiv doftprofil. Aromatiska dofter är ofta kopplade till kryddiga och träiga toner, och de kan ge en känsla av värme och djup till en parfym.