Ta hand om ditt skägg – Tre handfasta tips


Vi alla vet att en gentleman stäcker inte bara ut en hjälpande hand till andra utan han tar även hand om sig själv och sitt skägg eller mustasch. Skulle det vara så att du varken har skägg eller mustasch så kan det fortfarande vara värt att läsa vidare då jag är helt säker på att det finns ett och annat guldkorn för dig med.

Vi började med att fråga vår egen produktutvecklare och Master Barber Kenneth Johnsson vilka hans 3 bästa skäggtips är till någon med skägg. För dig som inte känner Kenneth så kan han prata i timmar om inte dagar om skägg och allt som hör där till så att koka ner en så pass komplex fråga till bara tre enkla steg tog lite övertalning.

Tips Nr 1:

Trimma skägget regelbundet hos barberare/frisör, då många som trimmar och rakar sig själva har en tendens att förstöra skäggets naturliga linjer.

Jag ska vara ärlig och säga att det svaret tog mig lite på sängen men ju mer jag tänkte på det desto mer logiskt blir det. Vi går ju i skolan, vi går kurser på jobb, vi läser böcker och gör en massa andra saker för att lära oss utföra saker på ett så bra sätt som möjligt men när det kommer till rakning och styling av skägget tar de flesta det i egna händer och provar sig fram och nöjer sig när det är “ok”.

Ta det inte på fel sätt, jag är helt och hållet för att man ska prova sig fram och även testa nya saker men skulle det verkligen skada att gå några gånger till en barberare eller duktig frisör för att lägga grunden till ett snyggt skägg? Jag vet att jag kommer besöka en barberare vilken dag som helst nu för att få en översyn och några förslag på vad jag skulle kunna göra bättre med mitt skägg.

Trimma skägget regelbundet hos barberare för bättre linjer.

Tips Nr 2:

Kamma/Borsta, beroende på längd, dagligen för problemfritt och friskt skägg.

Att man ska kamma och/eller borsta skägget regelbundet kan såklart tyckas vara en självklarhet som inte behöver sägas men många män låter skägget bara vara, det trimmas lite då och då när det börjar spreta till sig men utöver det får det sitta där det sitter.

När du kammar och borstar skägget så är det inte bara för att det inte ska spreta åt alla håll utan även för att din skäggbotten ska få lite kärlek. När du har skägg så blir huden gärna lite “muggig” (lite åt eksemhållet om man tittar nära) vilket leder till att skäggbotten blir både torr och känslig samt släpper hudavlagringar som sedan fastnar i skägget. Dessa binder fukt och den nedåtgående spiralen med kliande och trist skägg är igång tills du rakar av eländet.

När det kliar i skägget är det såklart inte skägget som kliar utan skäggbotten som inte mår så bra. När du borstar och kammar skägget så håller du dem båda rena samtidigt som skäggbotten får en skön massage med bättre blodgenomströmning vilket i sin tur leder till mindre “mugg” och kli. Snygg skägg väntar nu bara runt hörnet.

Kamma och borsta skägget för ett problemfritt och friskt skägg.

Tips Nr 3:

Använd produkter för skägg och skäggbotten dagligen, en torr/irriterad skäggbotten eller tovigt skägg gör det svårt att behålla skägget.

Men hallå! Vikingarna hade skägg och de behövde minsann inte några produkter varför behöver jag det?
Det är är i och för sig sant och svårt att argumentera mot men vi är inte vikingar vi är Gentlemen och vi har förhoppningsvis betydligt bättre hygien än gossarna från 800-talet så de var kanske vana att det kliade lite här och där mest hela tiden vilket vi inte är.

För att ett skägg ska både kännas och se friskt ut behöver vi ibland fuska och hjälpa skägget och framförallt skäggbotten lite på traven oavsett hur mycket eller lite skägg vi har. Jag personligen håller mitt skägg kort och behöver därför inte göra så stor sak av det hela, det enda jag använder är Gentlemen of Swedens Beard Butter Creme (såklart). Tidigare använder jag skäggolja för att ge både stubben och min skäggbotten lite kärlek men den romansen är över sedan jag fick testa vårt första prov från fabriken.

Om du har lite längre skägg så skadar det inte att även använda ett schampo anpassat för just skägg. Här rekommenderar jag Gentlemen of Swedens Hair & Beard Shampoo (såklart igen) som innehåller en drös med godsaker som gör att både skägg och skäggbotten mår prima. Vad Kenneth gjort är att han tonat ner schampot en aning och gjort det mjukare så det inte är lika uttorkande som vanliga schampon samtidigt som det bland annat fylldes med trollhassel och nässelextrakt som i sig både vårdar och lugnar huden. Det resulterar i ett friskare skägg som inte bara är mjukare och fräschare utan även en skäggbotten som kliar mindre om ens alls.

Att ett schampo är mjukare och inte så uttorkande är ett finare sätt att säga att det inte är lika djuprengörande, då det går hand i hand, det i sin tur gör att skägget och skäggbotten inte tar lika mycket stryk som när ett vanligt och tuffare schampo används. Det betyder såklart inte att vi försummar skägget och inte tvättar det ordentligt, det betyder att vi tvättar skägget så mycket som det behövs!
En bra liknelse är bilen, inte kör du det dyraste och längsta tvättprogrammet med avfettning, varmvatten och hetvax var gång när bilen är lite smutsig? I regel räcker det med det vanliga korta programmet i biltvätten för att göra den ren och fin, detsamma gäller skägget. När vi behöver rengöra på djupet lite då och då använder vi Boosting Body Wash som fungerar utmärkt när vi vill rengöra skägg och hår på djupet.

Sammanfattningsvis

Det var Kenneths tre bästa skäggtips toppade med lite extra information, det hela handlar kort och gott om att välj en stil som passar dig, håll skägget och skäggbotten ren samtidigt som du tillför skägget och skäggbotten lite kärlek på burk. På tal om på burk, jag skrev tidigare att min romans med skäggolja var över efter att jag testat Gentlemen of Swedens Beard Butter Creme. Jag vill inte på något vis klanka ner skäggolja eller skäggsmör för den delen men fundera på vad jag upplevde vid min första test; Var återfuktar bäst? Smörja in händerna i olja, smör eller handkräm?

Kanske lite orättvist då skägg och skäggbotten inte är som händerna men precis som med biltvätten ovan, poängen går säkert fram. Tänk dig ett skäggsmör som är lika mjuk och smidig som en skön handkräm. En kräm som gör att skägget varken blänker eller kladdar, en kräm som snabbt och lätt tas upp av både skägg och skäggbotten, där har du Gentlemen of Swedens Beard Butter Creme.

Beard butter creme, en mjuk och skön kräm till ditt skägg.

Om du känner att du vill ge ditt skägg en riktig gentlemannabehandling så finns våra produkter hos välsorterade frisörer och barberare runt om i landet samt här på sidan och om du fyller i din epost nedan så har vi en liten överraskning till dig och ditt skägg.