Tre vegetariska rätter vi på Gentlemen of Sweden lagar


Vi på Gentlemen of Sweden tycker om att både laga och bjuda på mat, matlagning är något den moderna gentlemannen bör behärska. Alla kan ringa och beställa pizza (inget ont om pizza!!) men en egenlagad middag sitter sällan fel. Personligen tycker jag inte att man ska behöva vara en utbildad kock men det skadar inte att kunna laga och bjuda på en god och nyttig måltid om det behövs. Så med det sagt så tänkte vi presentera 3 vegetariska alternativ som vi på Gentlemen of Sweden gillar.

Quinoasallad

När det bara är något snabbt och enkelt som ska svängas ihop så står en Quinoasallad med grönsaker och örtig dressing högt upp på listan. Den är både lätt att laga, smakar hur gott som helst och är näringsrik. Det enda du behöver göra är att koka lite quinoa och tillsätta lite färska grönsaker och toppa med lite dressing gjord på olivolja, citronsaft, färska örter och vitlök så är du klar.

Även om Quinoasallad kanske inte låter så mycket för världen så har den en lång och gammal historia då det var en viktig gröda för Inkafolket i Anderna. Quinoa har återupptäckts för sina näringsvärden och just kombinationen av quinoa och färska grönsaker representerar en balans mellan tradition och modern hälsomedvetenhet. Dressingen, som görs av olivolja, färska örter och citronsaft, har sitt ursprung i den medelhavsinspirerade köket som betonar enkelhet och friskhet.

Så här gör du:

  1. Skölj 2,5dl quinoa noggrant under kallt vatten, det tar bort eventuell bitterhet och gör att rätten smakar mycket bättre.
  2. Koka quinoan: Tillsätt quinoan och 5dl vatten i en kastrull. Koka upp, sänk värmen till låg, täck med lock och låt sjuda i ca 15 minuter tills vattnet absorberas och quinoan är mjuk. Låt den sedan svalna.
  3. Skär en halv gurka, några körsbärstomater och en avokado i bitar. Hacka också färska örter som persilja, basilika och mynta.

Tillagningen:

  1. Blanda de förberedda grönsakerna och quinoan i en stor skål.
  2. För dressing: Blanda 4msk olivolja, saften från en citron, hackade örter och 1 finhackad vitlöksklyfta. Rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar.
  3. Häll dressingen över quinoasalladen och blanda försiktigt.
  4. Servera omedelbart som en läcker och hälsosam måltid.

På tal om hälsosam och näringsriktig kost, denna rätt är rik på kostfiber från quinoa och grönsaker, och den innehåller nyttiga fetter från olivolja och avokado. Dressingen ger en extra dimension av smak och hälsosamma fetter.

Aubergine Parmigiana

Om du har lite mer tid på dig så kan du ge dig på en Aubergine Parmigiana som ursprungligen är känd som “Melanzane alla parmigiana”, den italienska klassikern härstammar från södra Italien, lite mer precis från regionen Campania. Den är en hyllning till regionens rika jordbrukstraditioner och det stora utbudet av grönsaker. Rätten brukade inkludera parmesanost och äggplantor som stektes i olivolja, och den har utvecklats genom tiderna till dagens version med tomatssås och mozzarellaost. Den representerar Italiensk matlagning när den är som bäst – enkel men smakrik.

Så här gör du:

  1. Skär två medelstora auberginer i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en bricka, strö salt över dem och låt dem dra i cirka 30 minuter för att dra ut överflödig vätska och mildra bitterheten.
  2. Skölj aubergineskivorna noggrant och torka dem med papper.
  3. Förbered tomatsås: Hacka lök och vitlök. Fräs dem i olivolja tills de är mjuka. Tillsätt en burk krossade tomater, torkad basilika, salt och peppar. Låt såsen sjuda i ca 20 minuter, snåla inte med tiden det är här smakerna kommer fram! Tillagning:
  4. Stek eller grilla aubergineskivorna i olivolja tills de är gyllenbruna på båda sidor.
  5. Förvärm ugnen till 180°C. I en ugnsfast form, varva aubergineskivor, tomatsås, mozzarellaost och färsk basilika.
  6. Upprepa lagren tills ingredienserna är slut. Avsluta med ett lager mozzarellaost på toppen.
  7. Gratinera i ugnen tills osten är smält och gyllenbrun, i ca 20-25 minuter.
  8. Låt vila i några minuter innan du serverar. Servera med en sallad och gärna nybakt bröd.

Aubergine Parmigiana är en mättande rätt som innehåller både kolhydrater från tomatsåsen och protein från mozzarellan.

Svamp- och tryffelrisotto med rostade grönsaker

Sist men inte minst på listan har vi ytterligare en italiensk rätt, svamp- och tryffelrisotto som är en symbol för det norditalienska köket framför allt Lombardiet och Piemont. Risotto sägs vara en tröstande, hängiven rätt som binder samman Italienska familjer runt middagsbordet. Svamp- och tryffelrisotton är en mer sofistikerad variant som återspeglar regionernas rikedom av skogar och tryffeljaktstraditioner. Tryffeloljan, som ger en djup och intensiv smak, har en lång historia som en delikatess i italiensk matlagning.

Svamp- och tryffelrisotto med rostade grönsaker är en ganska avancerad rätt i all sin enkelhet, att få till rätt konsistens på risotton kan vara lite knepigt i början så provlaga gärna rätten några gånger innan du bjuder hem en dejt för gemensam matlagning.

Förbered en krämig svamprisotto genom att steka riset med lök och vitlök, tillsätt grönsaksbuljong och rödvin i omgångar. Rör i hackade svampar och en skvätt vit tryffelolja för extra smak. Servera risotton med rostade rotfrukter och picklad rödlök för en elegant och smakrik måltidsupplevelse.

Så här gör du:

  1. Skär 250 g blandade svampar i skivor. Hacka en lök och två vitlöksklyftor.
  2. Förvärm 1 liter grönsaksbuljong i en kastrull och håll den varm.
  3. Tvätta och skala rotfrukter som morötter och betor och skär dem i jämnstora bitar. Tillagning:
  4. Fräs löken och vitlöken i olivolja tills de är mjuka. Tillsätt svamparna och stek tills de är gyllenbruna.
  5. Tillsätt 300 g risottoris och rör om tills riset är genomskinligt.
  6. Tillsätt en skvätt vitt vin och låt det koka in i riset.
  7. Häll i grönsaksbuljongen lite i taget, rör om och låt vätskan koka in innan du tillsätter mer. Fortsätt så tills riset är krämigt och al dente.
  8. Rör i 2 matskedar vit tryffelolja och 2,5dl riven parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
  9. Rosta de förberedda rotfrukterna i ugnen tills de är gyllenbruna och mjuka.
  10. Servera risotton i djupa tallrikar, toppa med rostade grönsaker och eventuellt lite extra parmesanost.

Detta är en riktig komfortmåltid med krämig risotto och rostade grönsaker. Risotton ger en balans mellan kolhydrater och proteiner medan tryffeloljan ger en unik smakprofil.

Detta var några av våra vegetariska favoriter, vi har såklart fler men det sparar vi till ett inlägg lite längre fram. Har du några favoriter som du tycker om att laga och bjuda på? Kommentera gärna nedan, vi älskar tips allra helst goda sådana!

Lämna ett svar